Undervejs i uddannelsen som energiplanlægger på Aalborg Universitet havde Kristina Espersen et praktikophold på den danske ambassade i London. Den viden, hun samlede op der, kommer nu virksomheden PlanEnergi til gode. Her arbejder hun som projektleder og er med til at sælge dansk viden om fjernvarmesystemer til frysende briter.
I dag udgør fjernvarme kun to procent af den samlede opvarmning i England, men det er politisk bestemt at den andel skal øges til mindst 16 procent i 2030. Derfor ser englænderne især mod Danmark, som er eksperter i fjernvarme.
- Jeg kender den britiske energisektor ganske godt fra min praktiktid i London. Her arbejdede jeg med at påvirke den britiske regering til at implementere fjernvarme, fortæller Kristina Espersen.
- PlanEnergi havde haft et samarbejde med et britisk firma før i tiden, og da jeg blev ansat, udviklede det sig videre derfra. Nu ser vi det britiske marked som en mulighed for virksomheden, siger hun.
De store sammenhænge
For Kristina Espersen handler bæredygtig energiløsning ikke om at se på enkelte, tekniske løsninger, men om at tage turen op i helikopterperspektiv, uanset om det er i Danmark eller i Storbritannien.
- Man er nødt til at se på sammenhænge. Man kan ikke sætte en vindmølle op, uden også at have øje for miljø, byplanlægning, og den politiske vinkel. Som energiplanlægger ser jeg på hele systemet og på, hvordan systemerne spiller sammen, forklarer hun.
- Det er helt sikkert de internationale perspektiver, der drager mig. Det er spændende at arbejde med fjernvarmesystemer i Danmark, men det, der driver mig, er at kunne udbrede dem i Storbritannien og andre steder i verden også.
Hos arbejdsgiveren PlanEnergi er der stor tilfredshed med den unge energiplanlægger med det globale udsyn.