Geodæsi
Geodæsi
Forskning
Forskningsområder
Gruppens kerneforskning handler om nøjagtig måling og forståelse af tre af Jordens fundamentale egenskaber: dens geometriske form, den orientering i rummet og dens tyngdefelt samt den måde de kan variere over tid.
Assimilering af multi-sensor satellitbaseret geodæsi og data fra observation af Jorden med henblik på at udvikle bedre modeller af atmosfæren og Jordens systemer.
- Behandling af GNSS data for positionering og atmosfærisk fjernmåling.
- Behandling af satellitdata om tyngde- og højdemåling.
- Udvikling af signalbehandling og Bayesiske modeller.
Resultater
- Forbedrer modellerne af Jordens systemer, så de afspejler
klimaforandringerne mere nøjagtigt og reducerer usikkerhederne ved simulationer og forudsigelser - Udvikler nøjagtige GNSS-løsninger til at lokalisere objekter og satellitter i kredsløb
- Producerer satellitdata med observationer af Jorden fra niveau 1 (rådata) til niveau 3 (klar til brug).
Uddannelse
Studierelateret aktivitet
Gruppen underviser i alle fag, der har at gøre med landmålingsteknik, måling af Jordens egenskaber og kortlægning af objekter.
De underviser desuden i matematiske emner som mindste kvadrater, signal behandling og data-model fusion.
Samarbejde
Forskningens målgruppe
Forskningen er især interessant for alle, der arbejder med hydrologi og vejrmodeller og vejrudsigter såvel som brugere, der har behov for lokaliserings- og navigationsløsninger eller rumlige kort og databaser.
Eksterne partnere
Kortlægningsbureauer, landmålingsvirksomheder, rumagenturer,
geodætiske dataudbydere (landmåling, hydrografi, navigation), hydrologi- og vejrinstitutter, lokale og globale NGO’er, der arbejder med vand og fødevarer.
Nøgleprojekter:
DFF2 PROJECT DANSK-LSM
Projektet omhandler at udvikle effektive multi-sensor dataassimilerings-modeller til at integrere satellitobservationer af Jorden i modeller af Jordens overflade.
H2020 DOWN2EARTH
Projektet adresserer de forskellige udfordringer i forbindelse med vandmangel, som følge af klimaforandringerne i de tørre områder på Afrikas Horn.
Kontakt
Læs om flere forskningsgrupper
På fakultetet har vi mere end 30 forskningsgrupper og -sektioner med internationalt anerkendte forskere, som arbejder inden for områderne: planlægning, digitalisering, autonome systemer, kommunikation og human touch.