Forskningsgruppe
Data engineering, science og systems (DESS)
Forskningsgruppe
Data engineering, science og systems (DESS)
Forskning
Forskningsområder
DESS arbejder inden for følgende overordnede områder:
- Effektive analyser af temporale og spatio-temporale data samt tidsseriedata, herunder forespørgselsprocessering, data mining og maskinlæring i relation til fx transport, Internet of Things (IoT) og digital energi.
- Big data-analyser, inkl. brug af datawarehouses, OLAP og data mining på multidimensionel data og tidsseriedata, der muliggør værdiskabelse i fx intelligente energisystemer.
Uddannelse
Studierelateret aktivitet
Forskerne i DESS underviser i 15-20 forskellige kurser i databehandling, herunder specialekurser på kandidatuddannelserne.
Forskningsgruppen er desuden involveret i bachelor- og kandidatuddannelserne i datavidenskab og organiserer ph.d.-kurser i databehandling og maskinindlæring.
Samarbejde
Forskningens målgruppe
Forskningen er primært interessant for virksomheder og organisationer, der håndterer temporale, spatio-temporale og tidsserie-data, men også grafdata, tekstdata, komplekse data og energidata. Det omfatter virksomheder og organisationer – ofte inden for transport, IoT og digital energi – der arbejder med lokationsbaserede tjenester, rejsetidsinformation, grønne regnskaber og styring af energiforbrug.
Eksterne partnere
Bring Logistik AB, EWII, FlexDanmark, IBM Research Ireland, IT Universitetet, Nanyang Technological University, TU Dresden, University of Zurich og Zhejiang University
Nøgleprojekter
DIREC
Nationalt Center for Forskning i Digitale Teknologier skal udbygge kapaciteten inden for forskning og uddannelse i Danmark.
OPTITRUCK
Projektet fokuserer på brændstofsbesparelse for +40 tons lastbiler.
DEDS - DATA ENGINEERING FOR DATA SCIENCE
Fælles ph.d.-uddannelse, hvor der forskes i metoder og værktøjer til analyse af big data.
FED - flexible energy denmark
Projektet har som mål at skabe et balanceret energisystem.
A data-intensive paradigm for dynamic, uncertain networks
Projektet udnytter store datamængder til at skabe bedre og mere sikker transport.
Læs om flere forskningsgrupper
På fakultetet har vi mere end 30 forskningsgrupper og -sektioner med internationalt anerkendte forskere, som arbejder inden for områderne: planlægning, digitalisering, autonome systemer, kommunikation og human touch.