Forskningsgruppe
Arkitektur, bæredygtighed og tektonik
Forskningsgruppe
Arkitektur, bæredygtighed og tektonik
Forskning
Baggrund
Byggeriet står i dag for ca. 40 procent af vores samlede CO2-aftryk. Der er
derfor brug for nye materialer, nye konstruktionsmetoder og nye måder
at designe interaktionen mellem brugere og det bebyggede miljø. Det giver nye udfordringer i forhold til at kunne producere attraktiv hverdagsarkitektur og skabe sunde miljøer, der er gode at bo i.
Forskningsområder
Forskningsgruppen arbejder med udgangspunkt i FN's 17 verdensmål for
bæredygtighed, inddelt i miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed.
Arbejder bl.a. med
- Reducering af CO2-aftrykket ved at producere og drive bygninger, inkl. fx brugeradfærd og kvalitet af indeklima.
- Konsekvenserne for hverdagens arkitektur ved brug af nye, bæredygtige materialer og konstruktionsmetoder, intelligente computersimuleringer i designprocessen samt robotter i produktionen af bygninger.
- Det bebyggede miljøs betydning for vores sundhed, fx stress og andre relaterede tilstande.
Uddannelse
Studierelateret aktivitet
Underviser i integreret design, der kombinerer arkitektoniske og ingeniørmæssige designfærdigheder. Teknisk viden og indsigt er grundlaget for at skabe god arkitektur og gode designfærdigheder, som er en forudsætning for at skabe succesfulde tekniske løsninger.
Den viden og de færdigheder, vi giver videre til vores studerende, er en effektiv måde at gøre vores forskning tilgængelig og brugbar for samfundet.
Samarbejde
Målgrupper
Forskningen er især interessant for ejere og brugere af bygninger,
aktører i byggebranchen (arkitekter, ingeniører, andre rådgivere, entreprenører, udviklere, myndigheder, lovgivere osv.)
Eksterne partnere
Lego, Randers tegl, Weber, Densit, Keflico, CF Møller Architects, CCO Architects, JHA, Velux, festo, T.U. Berlin, Lund University, Kunstakademiets Arkitektskole, Green Building Council, MOE Engineers, Arkitema Arcitects.
Nøgleprojekter
Robotter og computer-simuleringer
Eksperimenterende og metodiske studier af, hvorledes mennesker og robotter kan arbejde sammen i kreative designprocesser for at styre samskabelse i ideudvikling og fremstillingsprocesser - både på tegnestuen og på byggepladsen.
Arkitektur og livskvalitet
Projektet undersøger, hvordan forskellige rum påvirker stress, sundhed og velvære hos mennesker.
Kriterier for sundhed og velvære ved DGBN-certificering
Udvikling af nye kriterier for eksisterende DGNB certifikationer med henblik på øget fokus på sundhed og velvære i bebyggede miljøer.
Termisk adaptive arkitektoniske hylstre
Eksperimenterende og metodiske studier af, hvordan man kan skabe en subjektiv opfattelse af varme i bygninger og, hvordan denne viden kan oversættes til energitilpassende arkitektoniske klimaskærme.
Læs om flere forskningsgrupper
På fakultetet har vi mere end 30 forskningsgrupper og -sektioner med internationalt anerkendte forskere, som arbejder inden for områderne: planlægning, digitalisering, autonome systemer, kommunikation og human touch.